22. do 28. junija 2018: “Iniciacija v misterije svetosti ženskega počela skozi ustvarjalnost obrednega gledališča” (za ženske in moške)

dragonja fb

7- dnevna transformativna in kreativna izkušnja v magični naravi slovenske Istre

“Iniciacija v misterije svetosti ženskega počela skozi ustvarjalnost obrednega gledališča”

(za ženske in moške)

 

22. do 28. junija 2018  (začnemo 22. junija ob 17. uri in končamo 28. junija ob 17. uri)

Lokacija: odmaknjen kotiček divjine v Slovenski Istri

Delavnico vodi: dr. Romana Ercegović

v soustvarjanju z Andrejo Cepuš

 

Z velikim veseljem vas vabimo v sedemdnevno izkušnjo, katere namen je stik s svojo celovitostjo/svetostjo/prvobitnostjo preko postopnega iniciacijskega procesa odpiranja misterijem ženskega vidika božanskosti znotraj nas (ki je v vsakem človeku, ne glede na spol). V tej izkušnji poglabljanja vase bomo z doživljanjem subtilne prepletenosti notranjih in zunanjih pokrajin vstopali v nove, še neznane dimenzije.

Izkušnja temelji na dveh principih: Prvi pricip je čutenje sebe, povezovanje z različnimi arhetipskimi ženskimi kvalitetami. Elementi lepote, magičnosti, čutnosti, čutenja in igrivosti nas bodo vodili do notranjega svetišča. Drugi princip je utelešanje teh notranjih stanj in preobrazb skozi ustvarjalno izražanje.

Čeprav se bomo osredotočali na žensko energijo, bo ta izkušnja pomagala udeležencem uravnovesiti odnos med notranjim ženskim in moškim principom. Ženska počelo je ustvarjalno, rojevajoče… je vizija, lepota in magičnost/ barvitost življenja… medtem ko moško predstavlja notranjo stabilnost, osredotočenost, učinkovitost – tisti del nas, ki ljubeče podpira našo vizijo, naše sanje, da se manifestirajo v realnosti.

V tej izkušnji bomo torej posvetili pozornost poglabljanju povezanosti s svojim notranjim dogajanjem in svetom narave. Ustvarili bomo varen, spoštljiv, sproščen prostor, v katerem se lahko vsak na svoj način posveti sebi ter se ustvarjalno izrazi na sebi lasten način. Imeli bomo redko priložnost preživljanja časa v objemu divjine, njene tišine, kar nam bo pomagalo pri odpiranju naših čutov, subtilnih/večdimenzionalnih in fizičnih, zaznavanju svojega telesa in skozi telo. Velik del procesa temelji tudi na povezovanju z drugimi na avtentičen način, v katerem si dovolimo drug drugega začutiti ter videti v prostoru ranjivosti in so-čutenja.

 

IMG_6272Pristop k ustvarjalnosti

Pomen ustvarjalnosti, kot ga razumemo v kontekstu te delavnice, je odpiranje povezav s svojim ustvarjalnim tokom, ne le v izkušnjah, ki jih bomo doživljali v tem času, temveč se bomo ukvarjali tudi z poglabljanjem vase v smislu odkrivanja svojih darov, naših unikatnih kvalitet/arhetipov, tistih, ki nas kličejo, da jih živimo in na svoj avtentičen način podelimo s svetom v svojem vsakdanjem življenju.

 

Pristna ustvarjalnost se rojeva v sprostitvi v svojo preprostost. V varnem prostoru, ki ga bomo ustvarili med seboj, si bomo dovolili, da se globje, rahločutne plasti našega bitja, subtilni občutki v nas, izrazijo pred nami samimi in pred drugimi v popolnem medsebojnem sprejemanju. Na način, kot si želijo biti izražene.

Kot izrazna sredstva bomo uporabljali: obredno gledališče, pripovedovanje zgodb, ples/gibanje, glas/petje, pisanje dnevnika.

Obredno gledališče je starodavna praksa, v kateri umetnost gledališča služi povezovanju z globjimi ravnmi našega bivanja ter odkrivanju, čutenju in izražanju našega resničnega bitja, skritega za plastmi vsakodnevnih vlog in zgodb. Tudi v našem procesu bomo dovolili svojemu notranjemu (arhetipskemu) svetu, da nam razkrije (še) neizražene, pozabljene ali zatrte (svetle in temne) aspekte v nas, ter jih izrazili skozi gibanje, glas, pripovedovanje zgodb…  Namen pripovedovanja/izražanja zgodb je  v tem, da se ugledamo onkraj njih. Ustvarjanje bo tako povezano z življenjem samim in s tistimi silami v nas, ki podpirajo našo težnjo po umestitvi v svoje bistvo, v svoje naravno stanje.

MojcaUstvarjalni proces nam služi kot način, da se začutimo globje, da prepoznamo in izrazimo svojo zgodbo, kje se nahajamo, po čem hrepenimo, kaj nas ovira, in se nazadnje ugledamo onkraj svojih zgodb, v svojem svetem bistvu. V poglobljenem procesu bo vsak zase lahko raziskoval, kje se nahaja v tem obdobju, kaj ji/mu je pomembno, katero kvaliteto morda želi izkusiti oz. ustvariti, kateremu arhetipskemu delu sebe morda želi posvetiti pozornost, s čim se želi soočiti; morda izraziti aspekt sebe, ki ga v vsakdanjem življenju (še) ni izrazil, a ga želi integrirati v svoje življenje; morda narediti preboj iz ponavljajočih se starih zgodb.


Starodavni iniciacijski obredi kot navdih

Navdih tovrstnemu načinu ustvarjanja so starodavni iniciacijski obredi, še posebej starogrški Elevzinski misteriji (posvečeni boginji svetosti zemlje, Demetri), v katerih je gledališka umetnost v svoji izvorni obliki služila kot sredstvo za izkušnjo notranjega doživetja lastne božanskosti in svetosti Življenja.

Romana Ercegovič se že vrsto let poglablja v modrosti in zakonitosti iniciacijskih obredov različnih kultur sveta, še zlasti grških misterijev in misterijskih šol v Elevzini in Delfih. Temu je posvetila svoje intuitivne in znanstvene raziskave (tudi doktorsko disertacijo Grški misteriji in njihov vpliv na revitalizacijo obrednosti v gledališču 20. in 21. stoletja) in zadnjo gledališko predstavo Persefona, zgodba o ljubezni do sebe… Njena dolgoletna vizija in strast je ta spoznanja  prenesti tudi v živo iskušnjo sedanjosti, na način, primeren človeku našega časa, kot ga bomo izkušali v tej naši junijski delavnici: doživetje neposrednega stika z resničnostjo onkraj tančic običajne realnosti, s pomočjo ustvarjalnosti, zlasti gledališke. Tako kot so to notranje potovanje simbolično uprizorili v Elevzinskih misterijih: kot spust v podzemlje, v svoje nezavedno, ki jih je pripeljalo do Svete izbe, notranjega svetišča imenovanega Anaktron, kraj dospetja in hkrati kraj vzpona.

 

IMG_1220Komu je ta izkušnja namenjena?

Namenjena je ženskam in moškim, ki imajo pripravljenost iskreno poglobiti se vase, željo po ustvarjalnosti in raziskovanju, po izkušnji doživeti in izraziti sebe na doslej neznan način, pripravljenost stopiti preko svojih omejitev, svojih mask, svojih predstav o sebi ter iz udobja “civilizacije”, brez elektrike, interneta itd. Namenjena je tistim, ki prevzemajo odgovornost za svoje življenje. Lahko je priložnost preboja tudi za tiste, ki se ne počutite udobno v izražanju v javnosti, saj lahko odkrijete, kako z rahločutnim vodstvom, v sproščenem, igrivem vzdušju, brez tekmovanja in dokazovanja, zlahka spustimo svoje omejitve. Izkusili bomo, kako naravno se je izražati, ko se počutimo popolnoma sprejete, podprte in spoštovane – tako od samih sebe kot od drugih.

 

 

Ustvarjali bomo v majhni skupini, največ 7 udeležencev/udeleženk, v kateri je mogoč individualni pristop.

Dejavnosti bodo zajemale:
– Notranje izkušnje (vodena potovanja vase, poglabljanja vase): vaje uporabe domišljije, zavestnega dihanja, zaznavanja subtilnih energij
– Načini ustvarjalnega izražanja: obrednost, pripovedovanje zgodb, ples/gibanje, glas/petje, poezija
– Vaje odpiranja čutov in občutljivosti zaznav
– Povezovanje z Naravo in čutenje njenih/in svojih različnih kvalitet
– Obiskovali bomo svete prostore v bližini, tolmune, stare obredne prostore, posebne kotičke gozda9kc93Ah_RBdGaqBawh9dAEvVWxylTaNQ6UD4F1nOlL-e8u11zd67YUc1l-7yg6qwLTKPnk1pSMfXizU-CKb4Vjvc9iikn-C0NF4mjqFuFsRCwwriKQfGjNn_F8EW9niwXmE_2XmzRoiz0X5xmdNsJS-f3KwxtikVPcNdPcXmHeJn8Mi7VjaYd7rfwiY4StINr-raEpUIylOkwuzWmUp
– Fizične dejavnosti za prizemljevanje in povezovanje s telesom: hoja, gibanje v so-čutenju z drevesi, vodo, kamni, travami…
– Prebujanje naše senzualne narave s pomočjo giba, odpiranja pretočnosti telesa in uživanja v svojem telesu
– Dejavnosti bodo potekale skupinsko in individualno (možnost priprave lastne kreacije)
– Vaje za govor, glas, gibanje
– Opazovanje sončnega vzhoda
– Poslušanje tišine
– Ležanje v travi in opazovanje zvezd
– Uživanje svobode
– Presenečenja

Kot dodatna dejavnost bo tudi možnost sodelovanja pri praktičnih opravilih: pomoč pri pripravi hrane, pripravi večernega ognja, itd. Vse dejavnosti, vključno z individualno predstavitvijo, so stvar izbire posameznice/ka. Pomemben vidik delavnice je svobodna izbira preživljanja svojega časa, kar pomeni tudi možnost začasnih umikov v svoj prostor samote.

dragonja11kim2Darja2IMG_1143

 

ODZIVI :

“Teden ob Dragonji je bil eden najlepših v mojem življenju, prav gotovo pa najbolj magičen in transformativen … V intuitivnem vodenju delavnice so se dogodki, spoznanja in notranja dogajanja čarobno sestavila in povezala v globoko celoto, zaradi katere sem se od tam vrnila drugačna, kot sem šla tja; in vem, da se mi je ob Dragonji zgodil notranji prelom. Spoznanja, ki sem jih vedela od prej, sem tam izkusila v resničnosti, v praksi, jih okušala, živela, videla… Čeprav smo si bile zelo različne, smo to skupinsko izkušnjo preživele v harmoniji. SFNVzUQcStJCT29U6mWHtdr-V426b5rS6xVGyzmnta2cCp23ydKhscKO-jUjlcImftY-p7O4ylJUdefBWcD3xz_P-ploq6o6B1UOpQ7IbQt3Mdwqi3RhaHtRSZ60sD8P3AnpghlykeKTyAq5zcqBq5BM2dGQysfE3XKHp4CtOyDbubBFIcbr_Yi7SItowcMJP_JsOeDwI58eeqO7T7rRomanino subtilno vodenje, odprtost in sprejemljivost je vsaki omogočalo svobodo in hkrati varnost, naša raznolikost pa je celotno dogajanje obogatila in omogočila preplet medsebojnih ravnovesij. Kot da bi bile skrbno izbrane, da to doživimo skupaj, smo ena drugi prinašale spoznanja, sprejemanje in podporo… In s spoznanjem njihove lepote, sem uvidela tudi svojo. Ugotovila sem, da sem do sedaj svet gledala skozi tesnobna črno-bela očala, zdaj pa sem spoznala, da je svet v resnici pisan, barvit, poln draguljev in svetlikajočih se luči. Kot da bi se prebudila iz polsna v polnost življenja. In sedaj, ko sem se vrnila in tega čarobnega sveta, sem spoznala, da lahko to čarobnost živim tukaj v tem svetu, sedaj ko sem jo v teh dneh živela in plavala v njenih tokovih. Spoznanja se v meni še vedno usedajo in dobivajo smisel v mojem vsakdanjem življenju. Dnevi ob Dragonji so bili ena najglobljih izkušenj mojega dosedanjega življenja. Še tako dobra knjiga, predavanje ali pogovor o osebni rasti ne more nadomestiti takšnega izkustva.”
Lea Prezelj

“Darila, ki sem jih prejela ta teden, so neprecenljiva.”
Julia M.

20170626_165406(1)“Vse, kar se je dogajalo, je preseglo moje ideje o poteku delavnice. In res moram reči, da je seglo v globino moje duše. Naredilo, spodbudilo velike preobrate, prebujenje v meni … Zdaj opazujem, preobrazba se nadaljuje. Prebujenje je potegnilo za seboj niz dogodkov… Čista popolnost, ki je mogoča le v sodelovanju z višjimi nameni, vesoljem. Čutilo se je, kako narava in celotno vesolje podpira čudovit namen, s katerim je Romana oblikovala delavnico. (…) Dušna podpora soudeleženk delavnice, ki sem je bila deležna, je presegla vse zunanje maske »kdo smo«. Tako je bilo toliko lahkotneje in hitreje iti skozi vse procese. Vsak sam pa mora seveda veliko vložiti, si drzniti in na nek način biti pripravljen stopiti čez okvire. Pravzaprav si dopustiti in spustiti vse ter samo biti izraz trenutka. Tukaj se izvije ustvarjalni del nas … Čutim, da je bil namen delavnice najti pristno sebe in to živeti, ne le v okviru delavnice, temveč v življenju nasploh.”
Mojca Krivec

“Zame ta izkušnja v Istri predstavlja ustvarjanje prostora za glas našega avtentičnega ženskega sebstva in dovoljevanje tej esenci, da svobodno teče skozi nas; ali z drugimi besedami, utelešanje ženskega vidika naše božanskosti.”
Kim Seppälä

DSC07208“Zame je Romanina delavnica ob Dragonji popolna kombinacija izredno močnega, globokega in hkrati prvinsko preprostega dela na sebi in prostora, ki s svojo prav posebno lepoto in energijo ta proces podpira – delavnica, ki me pripelje direktno v moje bistvo. Kjer se prepoznavanje in preseganje omejitev in blokad, odpuščanje zamer ter čiščenje podzavesti vsega starega, kar mi ne služi več, zgodi z lahkostjo in radostjo. Kjer iz svojih globin potegnemo pesmi, ustvarimo globoke in ganljive obrede, užijemo lepoto prvinskega bivanja, prebudimo moč sestrske povezanosti… Romana intuitivno prepozna naše blokade in bolečine, ki nas ustavljajo in sidrajo v naši temi. Izzove nas, da se soočimo z njimi in nas nežno pelje skozi proces, da jih presežemo. Prepozna pa tudi tiste dele, kjer se skriva naša moč in edinstvenost in to povabi na površje, da se odpremo in zasijemo. In presenetimo sami sebe in vse okoli nas.”
Darja Hrovatič

 

IMG_5912 (1)PRAKTIČNE INFORMACIJE:
Spanje v šotorih pod zvezdami,
Kraj se nahaja 40 minut hoje od najbližje vasi, je brez elektrike in Wi-fi

S seboj potrebujete:
svoj šotor, svetilko-baterijo, spalno vrečo, armafleks za spanje in jogo, zvezek, svoj krožnik, kozarec (šalico) in jedilni pribor

PRISPEVEK za udeležbo je 360 EUR

(dodatek za hrano je : 110 eur – polna postrežba vegetarjanskih obrokov, zajtrk, kosilo, večerja z možnostjo vmesnih obrokov sadja in drugih prigrizkov; začnemo z večerjo 22. junija in končamo s kosilom 28. junija)

Kampiranje je brezplačno.

 

Prijava je popolna šele s plačilom akontacije. Znesek akontacije je ​150 EUR. (ostanek lahko poravnate ob prihodu). Ker bomo delali v majhni skupini, vas vabimo, da si, v kolikor ste se ali se boste odločili za udeležbo, čimprej zagotovite svoje mesto.

Akontacijo  lahko nakažete na račun društva:
Namen: Predplačilo za delavnico Dragonja, 22. do 28 junija 2018
Znesek: 150,00
Koda namena: GDSV – plačilo blaga in storitev
Naziv: Društvo za poglobljeno umetnost
Naslov: Krčevina pri Vurbergu 110A, 2250 Ptuj
IBAN SI56 0420 2000 2248 882 (NOVA KBM d.d.)
referenca: SI00 062018
V primeru odpovedi do 10. junija, vam povrnemo polovično vrednost akontacije.
V primeru odpovedi v zadnjem trenutku zaradi “višje sile”, se lahko dogovorimo individualno za “vsem prijazno” rešitev (prenos akontacije na naslednji dogodek, delno povrnitev…).

Račun vam bomo predali ob prihodu na delavnico, v kolikor pa želite, vam ga pošljemo po pošti takoj po prejemu plačila.

KONTAKT:

PRIJAVE in informacije: romana.ercegovic@gmail.com

11892121_872408126142362_7355558670213562701_n11911393_872406562809185_4160730713843820796_n

11896475_872413229475185_8620800735114562988_o11907191_872449746138200_796388065711921119_n11825129_866128556770319_7624805377052730329_n

 

11737824_879186892171966_1051178460235446289_n11828556_872421442807697_1401630740481420234_n

Tako bo zgledala naša vasica v dolini:

mojca2

Kim1

In jutranja budnica:

20170624_060030_resized_1(1)

TEAM:

 

obrezana
Foto: Boris B. Voglar

Dr. Romana Ercegović posveča svoje umetniško, znanstveno in duhovno delovanje prebujanju, razumevanju ter ponovnemu ovrednotenju modrosti ženskega počela, ter vzpostavljanju ravnovesja z moškim principom. Kot avtorica avtorskih predstav svojega načina obrednega gledališča, vrača dostojanstvo, mehkobo, nežnost in izvorno radost skozi zgodovino popačenim mitom. Kot izvajalka svojih predstav  uteleša ženske arhetipe različnih kultur sveta (kot so Marija Magdalena, Bela Bizonka, Persefona, Hekata, Demetra itd..). Potovala je po mnogih svetiščih sveta, kjer se je intuitivno povezovala s spomini in zavestjo prostorov, ki ohranjajo pradavno povezanost s svetostjo življenja. Letos je v Slovenskem gledališkem inštitutu izšla njena knjiga “Obredno gledališče: od matriarhalnih misterijev Evrope do obujanja svetosti v gledališču našega časa.” Več o Romani lahko preberete tukaj.

 

 

andreja_francijaAndreja Cepuš je po izobrazbi komunikologinja, sicer pa umetnica povezovanja dogodkov, besed in ljudi. Je ustanoviteljica pospeševalnika zavestnega kreiranja ENVIR – polja, ki združuje različne ljudi, perspektive in svetove z namenom prebujanja nove ustvarjalnosti skozi prostor povezanosti in skupnosti. V sebi nosi modrost Svete ženske energije in jo predaja v svet skozi svoje delovanje, predvsem na področju vodenja ženskih krogov, delavnic in drugih programov, ki kreativno odpirajo prostor spoznavanju pristne ženske esence in pomena njenega delovanja v svetu. Kot dolgoletna plesalka sodobnega plesa se zaveda pomena umetnosti v vsakdanjem življenju in njene vloge pri prebujanju subtilnih ženskih kvalitet povezovanja, intuitivnosti, integriranosti in čutnosti. V tej delavnici nas bo Andreja vodila v prebujanje naše senzualne narave s pomočjo giba, odpiranja pretočnosti telesa in uživanja v svojem telesu. Več o Andreji lahko preberete tukaj.

 

17634727_10154686186594121_4034694747274498949_n Mateja Ribarič, zgodovinarka, kustosinja Slovenskega šolskega muzeja, je prepotovala velik del sveta, spoznala mnoge kulture in njihove obrede. Zlasti jo navdihuje skrivnostni svet zelišč. Prav tako je popotnica po svojih notranjih pokrajinah. Mateja je dolgoletna sodelavka Obrednega gledališča Duša Zemlje, soustvarjalka delavnic in predstave Potovanje k Persefoni. Mateja bo v tej delavnici sodelovala pri pripravi prostorov, vzdušja, pomagala bo pri izvedbi programa in poskrbela za božansko pripravo hrane.

 

 

Darja HrovatičDarja Hrovatič je svobodna raziskovalka življenja, ustvarjalka, ki jo zanima vse, kar je uporabno, naravno in lepo. Je izvajalka in certificirana učiteljica začetne stopnje masažne tehnike Cultural Bodywork – starodavne umetnosti dela s telesom, v kateri je združena modrost in znanje Havajskih zdravilcev, Maorov in Aboridžinov. Vodi ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle, organizira dogodke, ustvarja z naravnimi materiali, rada pleše, se potepa čez drn in strn,… V tej delavnici bo skrbela za pripravo prostorov za prijetno bivanje, pomagala pri pripravi hrane in še marsikaj…

Več o Darji lahko najdete tukaj: http://darjahrovatic.weebly.com/

 

 

 

Zame je obredno gledališče način, da se zavemo in se vse bolj zavedamo svetosti sebe, naravnega sveta in življenja samega. Da se dotaknemo čiste lepote bivanja.

Romana Ercegović

 

unnamed